lördag 22 januari 2011

städstress

Antar att jag inte är den enda som inte lyckas ha ett finstädat hus alla dagar? Faktum är att det nog så gott som alltid finns något (ofta rätt mycket) som ligger på fel ställe. Och golvet kunde säkert dammsugas lite oftare, barnens leksaker plockas upp från golvet varje kväll osv. Tyvärr är jag inte så duktig på det där. En annan stötesten är kläderna. Jag tycker det är ett hopplöst löpande upp och ner med smutstvätt-nytvättade kläder som ska hängas på tork-nytvättade kläder som borde vikas och som framförallt borde komma sig i respektive klädskåp. Och för att inte tala om alla rena strumpor som borde paras ihop med sina par (och jo, vi har knipor som man kan para ihop strumporna med innan de läggs i tvättkorgen men endast storasyster M är duktig på att använda dem). Suck!

Ibland känns det som om man inte skulle orka få någon på besök alls, bara för att man då alltid känner att det borde vara lite mer städat än det är. Men har varit tvungen att släppa efter lite med det där. Är inte alltid så lätt att löpa runt o vika kläder, plocka upp leksaker o andra saker, dammsuga o tvätta golven mm just innan ett besök. För oftast är det ju så att när man har det som mest stressigt med sånt så behöver barnen en som allra mest. Och då är ju nog barnen viktigare än det välpolerade hemmet. Eller? Hur gör alla andra? Eller är ni helt enkelt bara så duktiga att ni fixar båda?

Ok, klart att det är bra att ha det hyfsat städat hela tiden så man inte behöver ha storstädning varje gång någon ska komma på besök (och det försöker vi oxå)! För ibland får man ju oxå överraskningsbesök...

Måste nu bara poängtera att jag tycker om att ha gäster o att folk nog alltid är välkomna på besök! Men känner mig onekligen ibland lite kluven vad gäller städningen eftersom jag vet att jag inte är så bra på det...

4 kommentarer:

 1. Inte tror jag nån har superstädigt hemma heller... Människor är vi alla. :)

  SvaraRadera
 2. Vi kör barnfamiljskortet! dvs skyller all ostädning på att vi har barn :-)) Får se vad vi tar till sen när dom är stora nog att man kan förväntas ha det lite mer städat - nå, vi har några år på oss att komma på nån bra ursäkt.

  Städning är alltså inte nånting som vi prioriterar! Däremot får jag fnatt av om det inte är ordning på saker och ting, alltså dammsuger gör vi sällan och tvättar golven ids jag inte ens göra mer än nån gång ibland - skyller på att vi har gammalt hus och målade slitna golv, så vi kan låtsas att fläckarna inte syns :-)

  men ordning som sagt, det får jag fnatt av. Vika tvätt går per automatik vid det här laget, äldsta sonen får själv sätta in sina kläder i skåpet och försöka hålla ordning på sitt rum. Dom små älskar att städa, så dom får hjälpa med att hänga tvätt, torka damm sopa och dammsuga, och så brukar vi ha alla barnen att städa upp efter sig på kvällarna så det är någorlunda städigt. Och så håller jag nästan alltid på och har en genomgång av alla våra saker och gör mej av med sånt som vi inte behöver. Vi gör egentligen en kompromiss barntid-städning, dvs barnen är med och städar och så försöker vi att inte ha så mycket grejer så det går fort att städa undan ifall man har oväntat besök. Men dammsuga och tvätta golvet - det får folk helt enkelt stå ut med när dom hälsar på hos oss.

  Det är skönt med mänskor som inte är helt perfekta, som har det lite råddigt i hörnena - då får man själv inte prestationsångest om man ska bjuda tillbaks

  SvaraRadera
 3. Konstaterade idag att trots att vi plockade bort julgrejorna på Tjugondag Knut har vi i år inte fått in den fräscha känslan som det brukar bli när pyntet tas bort. Kanske vi borde städa lite?:D Jag började nog ambitiöst med att läsa boken Rensa i röran och sorterade o förde bort allt möjligt men sen stannade det där. Vi gör också som Ninette beskriver för om vi kväll efter kväll suckar över alla högar äter det en hel del energi. Gäster oftast välkomna; bara att kliva över eventuella hinder!(och få gäster sätter sig i tonåringens rum där jag får spunk över röran...)

  Kram från Hemmamamman på jobb

  SvaraRadera
 4. Tack för allt kommentarer om städandet. Genom att ta det i måttliga doser är huset nu skapligt städat (igen en gång) och jag är samtidigt lite mer motiverad att försöka bli bättre på att inte ha enorma klädhögar överallt i huset :) Och barnen ska oxå få bli bättre på att plocka upp sitt rådd!

  SvaraRadera

Roligt att du tittade in! Tack för din kommentar!